ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ

ΙΔΡΥΘΗΚΑΝΕ ΟΙ MAXHTEC

Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

1980 - ΙΔΡΥΣΗ ΠΑ.ΣΥ.ΦΙ

idrisi_pasyfi

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1980 ιδρύεται ο Πα.Συ.Φι. Ανορθώσεως με τα αρχικά να σημαίνουν Παγκύπριος Σύνδεσμος Φιλάθλων.  Σκοπός ήταν η εκ νέου καταγραφή των μελών του σωματείου, αφού όλα τα επίσημα αρχεία είχαν χαθεί λόγω της τουρκικής εισβολής. 

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 90’ - Η ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΘΥΡΑ 10

i_axexasti_thyra_10

Την δεκαετία του ’90 με την άρση του οπαδισμού στην Κύπρο, η αξέχαστη «Θύρα 10» έγραψε ιστορία. Ονομασία που πήραμε από την πύλη ακριβώς πίσω από το σημείο που καταλάμβαναν τότε οι οργανωμένοι, στο κέντρο του πετάλου (βόρεια), με τον αριθμό  10. Ωστόσο σε κάποιους αγώνες και κυρίως στα ευρωπαϊκά, μεταφερόμασταν απέναντι στο νότιο πέταλο, λόγω χωρητικότητας. Εκείνη την εποχή, κάτι άρχισε να αλλάζει στο κόσμο της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ. Διαφορετικές ομάδες φίλων και γνωστών από όλες τις πόλεις της Κύπρου, συναντιόνταν και πορεύονταν πλάι πλάι για το γήπεδο όπου έπαιζε η αρρώστια. Η δράση μας χαρακτηριζόταν από μαζικές παρουσίες στους αγώνες εντός και εκτός, με ένα επεισοδιακό κυρίως χαρακτήρα. Φόβος και τρόμος για κάθε αντίπαλο και οι αγώνες να διακόπτονται ο ένας μετά τον άλλο. Πολλά πρωτοσέλιδα εφημερίδων αφιερώθηκαν τότε για τα «κακά παιδιά» της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ. Ιδιαίτερα στο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, κάποιοι ούτε καν τολμούσαν να πατήσουν το πόδι τους εκείνη την εποχή!

1994 - MAXHTEC ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

maxhtec kai protathlima stin protathlima

Το πρώτο πρωτάθλημα μετά την προσφυγιά άργησε να ‘ρθει. Ήταν τη χρονιά 1994-1995, 32 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία μας κατάκτηση. Ο κόσμος της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ κατέκλυζε ασφυκτικά τα γήπεδα, πιστεύοντας πια στο όνειρο. Όλο και περισσότεροι έδιναν το παρόν τους στο πέταλο, αποτελώντας το ενεργό κομμάτι του γενικού συνόλου. Ήταν καιρός να μπουν οι βάσεις για μια καλύτερη οργάνωση, που θα έδινε την μέγιστη δυνατή στήριξη στην ομάδα σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γινόταν. Αρχές της περιόδου εκείνης λοιπόν, ένα δειλινό, μια παρέα από αλάνια που αντάμωσαν στα τσιμέντα, από τις ελεύθερες περιοχές της Αμμοχώστου, την Λάρνακα και την Λεμεσό, πήρε την απόφαση για το μεγάλο βήμα. Η ιστορική συνάντηση έγινε στην Λεμεσό στο Σωματείο επί της οδού Αγίας Φυλάξεως. Η ιδέα ήταν η σύσταση ενός συνόλου, με καθαρά οπαδικό χαρακτήρα, όπου όλα τα κλιμάκια θα γίνονταν τελικά ένα! Σχεδιασμός πανιών, στήσιμο εισόδων, αλλά κυρίως φωνή, ήταν τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν, από τους τότε παρευρισκόμενους στο «δωματιάκι». Εκτός αυτών όμως, έπρεπε να δοθεί και μια ονομασία στο καινούργιο αυτό ξεκίνημα. Ένα προσφυγοαλάνι τότε απ’ την παρέα, έβγαλε έξω το τετράδιο του σχολείου του και έδειξε στους υπόλοιπους ιδέες που είχε σκεφτεί για το βάπτισμα. Ανάμεσα στις μουντζούρες και τα σχέδια που υπήρχαν στις σελίδες, η ματιά ολονών εστίασε στην λέξη «MAXHTEC». Γραμμένη με βυζαντινούς χαρακτήρες, έμελλε να γίνει η νέα μας ταυτότητα! Όλοι συμφώνησαν ότι ήταν η κατάλληλα ονομασία για το σύνολο μας, με έμφαση στην καταγωγή μας και την βαθύτερη μας επιθυμία για Επιστροφή!

1995-2001 - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΜΟΑΙΜΟΥΣ

o_polemos_pros_tous_thermoaimous

Σαν οργανωμένο σύνολο, από πολύ νωρίς δεχτήκαμε έντονο πόλεμο, από την αστυνομία και όλους τους φορείς που αποτελούν το χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και από την ίδια μας την διοίκηση της τότε εποχής. Πρωτοφανή ήταν τα μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας: κλείσιμο συνδέσμων, ονομαστικές καταγγελίες στην αστυνομία, φρούρηση από φουσκωτούς, κινητοποίηση της ΜΜΑΔ στις περιοχές της Ελ. Αμμοχώστου, απαγόρευση μεταφοράς οπαδών με λεωφορεία, απαγόρευση πανιών κ.λπ. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός της έκδοσης ειδικής κάρτας διαρκείας για τους οργανωμένους την περίοδο ‘98-’99, που ακυρώθηκε λίγους αγώνες αφότου ξεκίνησε το πρωτάθλημα για όλους τους κατόχους, με την αιτιολόγηση ότι είχαν προηγηθεί σοβαρά επεισόδια στους πρώτους αγώνες. 

2002 - Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

 pansyfi_anorthosis_ammoxostou

Στις 07 Φεβρουαρίου 2002, ο Πα.Συ.Φι. μετονομάζεται επίσημα σε Παν.Συ.Φι. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων) και αλλάζει εξ ολοκλήρου πρόσωπο, με τους «MAXHTEC» και τον Παν.Συ.Φι. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ να σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Χωρίς την οποιαδήποτε παρεμβολή από την διοίκηση πια, ο Παν.Συ.Φι. αποτελείται ολοκληρωτικά από οργανωμένους και μόνο, με στόχο την σωστή καθοδήγηση του κόσμου της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ και την στήριξη στην ομάδα!

2002-2004 - ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ

periodos_anasintaxis

Παρά τον πρωτοφανή πόλεμο, ο Παν.Συ.Φι. άρχισε την ανασυγκρότησή του το 2001. Με συντονισμένες δράσεις ο Παν.Συ.Φι. κατάφερε να αναγεννήσει τα κλιμάκια του σε όλες τις επαρχίες και να ενδυναμώσει τον Συνδέσμου. Το οικονομικό χάλι στο οποίο βρισκόταν η ομάδα οδήγησαν στην έκρηξη του κόσμου στο Δασάκι την άνοιξη του 2003 μετά την ήττα από τον Εθνικό με 2-0. Η οργή του Ανορθωσιάτικου κόσμου έστειλε την τότε διοίκηση μακριά από τα διοικητικά δρώμενα. Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια για την ομάδα μας και, αναπόφευκτα ο κόσμος μειώθηκε αισθητά. 

2004-2008 - Η ΑΝΟΡΘΩΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΕΡΝΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

i_anorthosiatiki_enotita_fernei_epituxies

Το καλοκαίρι του 2004 επιχειρήθηκε ανασύνταξη του Συλλόγου σε όλους τους τομείς. Η νέα τότε διοίκηση πραγματοποίησε ένα πρωτοφανές άνοιγμα στον κόσμο, ο οποίος κλήθηκε να σώσει το Σωματείο από τη χρεοκοπία. Με πρωταρχικό ρόλο τότε, ο σύνδεσμος συνέδραμε τα μέγιστα στην επιχείρηση σωτηρίας της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ. Ήταν μια χρονιά αγνού Ανορθωσιάτικου μονιάσματος. Ήταν αυτό ακριβώς το μόνιασμα που έβαλε τον Παν.Συ.Φι. μπροστάρη στη διαφύλαξη των συμφερόντων του Σωματείου. Οι επιτυχίες του Συλλόγου μας εκείνα τα χρόνια ήταν ανεπανάληπτες. Πρωτάθλημα το 2005, αποκλεισμός Τραμπζονσπόρ το 2005, κύπελλο το 2007, αποκλεισμός Κλουζ το 2007, πρωτάθλημα το 2008 και πρώτη κυπριακή ομάδα στους ομίλους του Champions League την ίδια χρονιά. 

2009-2013 - ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ από την αποφράδα εκείνη μέρα του Νοέμβρη του 2008 μας έκαναν πιο δυνατούς. Εμπόδιο στα βρώμικα σχέδια της κλίκας που λιμπίστηκε την εξουσία και την δόξα της Ευρώπης, δεν σταματήσαμε ποτέ να στεκόμαστε απέναντι τους από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ήμασταν και είμαστε αυτοί που παραμένουμε πάντα δίπλα στην ομάδα, αγνοί παρ’ όλα αυτά, με τα σημάδια από τα κτυπήματα που μας άφησε ο καιρός. Περήφανοι που αντισταθήκαμε και δεν επιτρέψαμε στους εν λόγω κυρίους να πράξουν ανενόχλητοι. Η αλήθεια είναι ότι πάμπολλες ήταν οι στιγμές που βρεθήκαμε σε αδιέξοδο μαχόμενοι μόνοι μας, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ που για χρόνια εθελοτυφλούσε. Όλο αυτό το σκηνικό όμως για κάποιο ανεξήγητο λόγο, αντί να μας ρίχνει μας ανέβασε όλο και πιο πολύ. Αυτό φάνηκε από τα άλματα προόδου που έγιναν σε όλους τους τομείς. Η στήριξη μας και η δράση μας γινόταν με τα χρόνια ολοένα και πιο έντονη, εντός και εκτός των γηπέδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ίδρυση οικημάτων του Συνδέσμου σε Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, Ξυλοφάγου, Παλαιχώρι, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

2014 - ΦΩΝΗ ΠΑΛΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ - 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΧΗΤΕC

Εκεί που όλοι περίμεναν πως η απογοήτευση της τελευταίας χρονιάς θα μας έπερνε πίσω, συνέβηκε ακριβώς το αντίθετο. Δυναμική παρουσία στην πρώτη προπόνηση, μεγάλη συμβολή μελών μας στις πορείες και διαμαρτυρίες κατά της κάρτας οπαδού και γενικά η αποτυχία του ’13 μας πείσμωσε και μας δυνάμωσε. Δυστυχώς λόγω της κατάστασης με την δημιουργία ή όχι της κάρτας οπαδού μείναμε εκτός γηπέδων μέχρι τον Δεκέμβρη, μη έχοντας την ευκαιρία να γιορτάσουμε όπως θέλαμε την συμπλήρωση 20 χρόνων από την μέρα ιδρύσεως των ΜΑΧΗΤΩΝ. Όμως στον τελευταίο μήνα του ’14, με την επιστροφή μας στα πέταλα, καταφέραμε σε ένα αγώνα να πραγματοποιήσουμε 4!! εισόδους γιορτάζοντας με τον όσο καλύτερο τρόπο γινόταν. Το όνομα μας πλέον βαρύ με ιστορία δύο δεκαετιών δείχνει τον δρόμο στους νεότερους να το κρατήσουν δυνατό και να το πάρουν ψηλότερα.

2015 - 2017 - ΒΙΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

protoi_kai_kaluteroi

Εν μέσω τρικυμιών στον αγωνιστικό τομέα αλλά και τα διοικητικά της ομάδας με την σύσταση εταιρείας να μην φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα, ο δικός μας αγώνας συνεχίζετε. Δύο χρονιές δύσκολες, ίσως από τις χειρότερες της Ιστορίας της ομάδας αφού αγωνιστικά μια απ’ τα ίδια, αλλά ο κόσμος παντού παρών με μαζικές και δυναμικές παρουσίες. Τα πέταλα να καίνε και το οπαδικό μας κίνημα να κρατά μόνο του την σημαία της Ανόρθωσης και της Αμμοχώστου μας ψηλότερα απ’ όλες. Αντιμετωπίζοντας μια μακρά σειρά από επεισοδιακές συνελεύσεις του Σωματείου με κύριο θέμα την εταιρεία και τον τρόπο λειτουργίας καταφέραμε μετά από αγώνες δύο και πλέον χρόνων να “δώσουμε” πάλι την διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος στα χέρια του Σωματείου και των μελών του. Αρκετά πλέον μέλη μας είναι μέλη του Σωματείου, κάτι που δεν θα επιτρέψει στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις και παρατυπίες όπως είχε γίνει τότε με τον Χρίστο Πουλλαίδη να περάσει με το έτσι και το θέλω την ιδέα περί εταιρείας. Είμαστε εδώ πιο δυνατοί από ποτέ και δεν έχει κάποιον που μπορεί να το αμφισβητήσει. Οι πράξεις μιλούν από μόνες τους.