Share this post

ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – 30.01.1911

ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣ 

maxhtec 1994Ημέρα περηφάνιας η σημερινή, ημέρα γενεθλίων, μια ημερομηνία που θα μείνει στην Ιστορία με χρυσά γράμματα. Ήταν στο μακρινό 1911 που η Μεγάλη μας Κυρία ξεκίνησε την πορεία της για να φθάσουμε στο σήμερα. 

Η ΠΡΩΤΗ ΣΠΙΘΑ (1911 – 1929)

Ο Σύλλογος «Ανόρθωσις» Αμμοχώστου ιδρύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1911 και έφερε το όνομα «Αναγνωστήριο Ανόρθωσις». Η θέληση και η επιμονή του Νικόλαου Καταλάνου, για την ίδρυση ενός Αναγνωστηρίου στην Αμμόχωστο παίρνει σάρκα και οστά, ο οποίος εκλέχθηκε σαν πρώτος πρόεδρος στις 5 Φεβρουαρίου 1911. Αργότερα, υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Δημητριάδη, η Ανόρθωση ανέπτυξε μουσική και φιλανθρωπική δραστηριότητα.

 

maxhtec 1994«Συνεστήθη εν Βαρωσίοις και υφίσταται από 30 Ιανουαρίου 1911, αναγνωστήριον υπό την επωνυμίαν Ανόρθωσις, επί της ηθικής αναπλάσεως, της Ελληνικής μορφώσεως και τις ψυχαγωγίας των μελών αυτού»

Αυτό αναφέρετε στο σχετικό έγγραφο της ίδρυσης μας. Βασικοί σκοποί του νέου σωματείου η μόρφωση και η εθνικοχριστιανική διαπαιδαγώγηση των νέων της πόλης και της επαρχίας. Γι’ αυτό και δίνεται στο Σύλλογο ο χαρακτήρας αναγνωστηρίου. Η ρωμαλέα παρουσία του πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και οι επίμονες προσπάθειες του για ανόρθωση του Ελληνισμού δεν άφησαν ασυγκίνητους και τους Έλληνες της Κύπρου. Οι οποίοι μάχονταν για τη δική τους ανόρθωση, αντιμετωπίζοντας κατάφατσα τους Άγγλους  αποικιοκράτες. Μέσα σ’ αυτό τον πανελλήνιο ενθουσιασμό γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το καινούργιο σωματείο, ο Σύλλογος μας ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ. Και πήρε το όνομα «Ανόρθωσις» από τη λέξη που είχε ήδη γίνει πόθος και πάθος, όνειρο και όραμα ολόκληρου του Ελληνισμού.

Η Ανόρθωση πρωτοπορεί στο Πανελλήνιο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, στην προσπάθεια επούλωσης των πληγών από την Μικρασιατική καταστροφή. Οι εκδηλώσεις της Ανόρθωσης στρέφονται βασικά στον πνευματικό και κοινωνικό τομέα. Η μαντολινάτα και η φιλαρμονική του σωματείου, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Δημητριάδη, στέλλουν τους ήχους και τις νότες τους να αγκαλιάσουν όλο το νησί. Όσο όμως γοητεύει η μαντολινάτα, άλλο τόσο γοητεύει η ενέργεια της Ανόρθωσης να διαθέσει τις εισπράξεις από τις εκδηλώσεις της, για τις ανάγκες της πατρίδας. Σε μια ώρα μαζεύεται το ποσό των ογδονταπέντε λιρών – ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, ενώ το 1922, η Ανόρθωση θέσπισε ένα θεσματοφυλάκιο για τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Ήταν η ώρα της πατρίδας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Ελευθέριος Βενιζέλος, στέλνει ευχαριστήριο επιστολή προς την Ανόρθωση.

Η πρώτη σπίθα για  τη φωτιά που θα έκανε λάβα τις καρδιές των νέων της Αμμοχώστου, έχει ήδη ανάψει…

 

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (1929-1955)

Το 1929 σαν έμβλημα του Συλλόγου, καθιερώνεται ο Φοίνικας. Το ιερό, μυθικό πουλί της Αρχαιότητας που αναγεννάται από την τέφρα του. Σοφή και προφητική επιλογή. Γιατί η Ανόρθωση μας, χρειάστηκε στη συνέχεια να αναγεννηθεί πολλές φορές από την τέφρα της. Παράλληλα δίδεται έμφαση στον αθλητισμό με τη λειτουργία ομάδων ποδοσφαίρου, πετόσφαιρας, θαλάσσιων αθλημάτων και κλασσικού αθλητισμού. maxhtec 1994

Η Ανόρθωση αρχίζει να πρωτοπορεί και στους αθλητικούς στίβους. Έπαθλα και διακρίσεις κοσμούν της φρεσκοκατασκευασμένη κυπελλοθήκη της. Στις φτερούγες λοιπόν του Φοίνικα η Ανόρθωση συνεχίζει πιο δυνατά, πιο δημιουργικά την πορεία της.

Επιπλέον, σε ολόκληρο το νησί φυσά ο άνεμος της ελευθερίας. Ξεσηκωμός για την αποτίναξη του ζυγού. Η Ανόρθωση δεν θα μείνει αμέτοχη. Τα μέλη της συμμετέχουν στις εξεγέρσεις του 1931. Οι Άγγλοι ενοχλούνται. Και στις 11 Φεβρουαρίου 1932, με εντολή του Διοικητή Αμμοχώστου ο Σύλλογος «Ανόρθωσις» κλείνει τις πόρτες του. Έντονες οι αντιδράσεις. Κάτω από τις πιέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και τις διαμαρτυρίες των μελών του Συλλόγου, επιτυγχάνεται η επαναλειτουργία του.

Η Ανόρθωση όμως, είναι ήδη μια ενοχλητική παρουσία για τους αποικιοκράτες. Και θα φροντίσουν αρκετές φορές στην συνέχεια, να δείξουν πόσο τους ενοχλούσε.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ (1955)

Την 1η Απριλίου του 1955 ξεκίνησε ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ έναντι των Άγγλων αποικιοκράτων του. Σε εκείνον τον απελευθερωτικό αγώνα συμμετείχαν μέλη, υποστηρικτές και αθλητές του Συλλόγου της Ανόρθωσης, όπως οι Αντώνης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης,  Παύλος Παυλάκης, Παναγιώτης Τουμάζος, Κώστας Χριστοδουλίδης, Ηλίας Παπακυριακού, Αντρέας Δημητρίου, Πετράκης Γιάλλουρος, Αλέκος Κωνσταντίνου, Γιώργος Μάτσης, Πανίκος Γιωρκάτζιης και άλλοι.

maxhtec 1994Το οίκημα του Συλλόγου , στα ακίνητα Χατζήμιχαηλ στην οδό Ερμού, ήταν το προπύργιο της ΕΟΚΑ στην πόλη και επαρχία Αμμοχώστου. Γίνεται χώρος συνάθροισης όπου οι νέοι κοινωνούν τα ιδανικά και το μεγαλείο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Οι Άγγλοι όμως, δεν χρειάζεται να έχουν στοιχεία για να στρέψουν την προσοχή τους στην Ανόρθωση. Η παρουσία της είχε ήδη «ενοχλήσει» προ πολλού. Έτσι με το ξημέρωμα σχεδόν του αγώνα γίνεται στόχος τους. Το βράδυ της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου 1955 βρετανοί στρατιώτες εισβάλλουν στο οίκημα μας και συλλαμβάνουν αρκετούς θαμώνες, με βάση κατάλογο που είχαν στα χέρια τους. Ανάμεσά τους ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Παύλος Παυλάκης. Πιο τυχερός φαίνεται ο Ηλίας Παπακυριακού που ενώ ήταν καθοδόν προς το οίκημα την τελευταία στιγμή πληροφορείται την παρουσία των Άγγλων και διαφεύγει τη σύλληψη.

Στις 8 Ιουλίου του 1958 , η Ανόρθωση παρασημοφορείται για την εθνική δράση της από τους ίδιους τους Άγγλους. Το οίκημα όπου στεγάζεται από το 1931 η Ανόρθωση, στη Στοά Χατζημιχαήλ, στην οδό Ερμού, ανατινάσσεται από τους Άγγλους. Όπως είχε δηλώσει στο Γενικό Γραμματέα της Ανόρθωσης Ιωάννη Κυριακίδη, ο βρετανός ανακριτής Λόνικαν, στην έρευνα που έγινε στο οίκημα, βρέθηκαν βόμβες και περίστροφα της ΕΟΚΑ.

 

maxhtec 1994«Πλανάσθε» είπε στον επικεφαλής αξιωματικό της ομάδας που διενήργησε την έκρηξη, ο ιστορικός πρόεδρος του Συλλόγου Αναστάσιος Οικονομίδης.

«Το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται. Δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της»

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ  (1963)

Στο αθλητικό κομμάτι του Συλλόγου οι αθλητές συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερ0 τους εαυτό αγωνιζόμενοι με τιμή για τον Φοίνικα στο στήθος. Απόλυτος πρωταγωνιστής η ομάδα μας στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και παρά τις αντιξοότητες των εποχών τότε, κατακτά 5 από τα 6 πρωταθλήματα και 3 κύπελα, για να ονομαστεί η Μεγάλη Κυρία του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ  (1974)

maxhtec 1994Στις 14 Αυγούστου του 1974, οι τουρκικές δυνάμεις οι οποίες είχαν εισβάλει στην Κύπρο από τις 20 Ιουλίου, κατέλαβαν την γενέτειρα πόλη της Ανόρθωσης μας. Η κατάληψη της Αμμοχώστου σήμαινε την απώλεια της φυσικής έδρας του Συλλόγου μας, του σταδίου ΓΣΕ, καθώς και τον εκτοπισμό της Ανόρθωσης. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ανόρθωση, το 1975, το ποδοσφαιρικό τμήμα κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου, νικώντας την Ένωση Νέων Παραλιμνίου με σκορ 3-2 στον τελικό. Μέχρι το 1986, οπότε και χτίστηκε η προσωρινή έδρα, το στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος», η Ανόρθωση δεν είχε σταθερή έδρα. Το ποδοσφαιρικό τμήμα της Ανόρθωσης αγωνιζόταν σε στάδια της Λάρνακας, της Λεμεσού, της Αραδίππου και στο Δασάκι της Άχνας. Αρκετές ομάδες όπως η Αλκή και ο Άρης βοήθησαν την ομάδα μας είτε με αθλητικό υλικό είτε με άλλους τρόπους να παραμείνει ζωντανή και ενεργή στον αθλητικό τομέα.

Παράλληλα με το ποδοσφαιρικό τμήμα της Ανόρθωσης, αναπτύχθηκαν έντονα και τα τμήματα πετοσφαίρισης της Ανόρθωσης. Το 1975, η ανδρική πετοσφαιρική ομάδα , που δίκαια χαρακτηρίζεται σαν η «Βασίλισσα» του κυπριακού βόλευ , κατέκτησε για πρώτη φορά το Κύπελλο Κύπρου, νικώντας τον Ολυμπιακό Λευκωσίας με σκορ 3-1 στον τελικό. Το 1993, η ομάδα πετοσφαίρισης ανδρών της Ανόρθωσης κατέκτησε για πρώτη φορά το Σούπερ Καπ πετοσφαίρισης ανδρών Κύπρου, νικώντας τη Νέα Σαλαμίνα με σκορ 3-0 στον τελικό – αυτή ήταν και η πρώτη φορά που διοργανώθηκε το Σούπερ Καπ πετοσφαίρισης ανδρών Κύπρου.

ΣΤΑΔΙΟ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ” (1986)

maxhtec 1994

Η ονομασία του νέου σταδίου της ομάδας ανακοινώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1982. Το στάδιο δημιουργήθηκε αρχικά το 1983 ως προπονητικός χώρος των ομάδων της Ανόρθωσης. Αρχές του 1986 αποφασίστηκε όπως μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό στάδιο. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1986 το στάδιο ολοκληρώθηκε. Η αρχική χωρητικότητα του ήταν 2500 θεατές. Το στάδιο εγκαινιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου 1986 όταν στα πλαίσια της δεύτερης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας 1986-87 η Ανόρθωση αντιμετώπισε τον Ερμή Αραδίππου. Νικήτρια η ομάδα μας με 5-0.

 

ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΣ (1995-2005)

maxhtec 1994Το 1995 κατακτήσαμε το πρώτο πρωτάθλημα στην προσφυγιά μετά από 32 ολόκληρα χρόνια αναμονής. Ντελίριο ενθουσιασμού τότε ανάμεσα στις τάξεις του κόσμου που είδαν την ομάδα να παίρνει άλλα 4 διαδοχικά πρωταθλήματα μέχρι το 2000 και ένα κύπελο. Δέκα χρόνια μετά το πρώτο πρωτάθλημα, το 2005 σημειώθηκε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία όχι μόνο του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου μας αλλά και του κυπριακού αθλητισμού γενικότερα. Στα πλαίσια του β’ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ 2005-06, η Ανόρθωση αντιμετώπισε την τραμπζονσπόρ – αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση κυπριακής και τουρκικής ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Στον πρώτο αγώνα, η ομάδας μας επικράτησε της τραμπζονσπόρ με σκορ 3-1 στη Λευκωσία, ενώ στον δεύτερο αγώνα χάσαμε με 1-0. Το συνολικό σκορ της αναμέτρησης ήταν 3-2 υπέρ της ομάδας μας, σκορ με το οποίο λάβαμε το εισιτήριο πρόκρισης στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ ολοκληρώνοντας το ΕΠΟΣ.

 

ΠΡΩΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ (2008)

Στη σύγχρονη εποχή, η οποία ξεκινά από το 2008, το ποδοσφαιρικό τμήμα πέτυχε μια πολύ σημαντική διάκριση στο ευρωπαϊκό επίπεδο: τη χρονιά 2008-09, η Ανόρθωση κατάφερε να προκριθεί στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και γίναμεmaxhtec 1994 η πρώτη κυπριακή ομάδα που κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Ραπιντ Βιέννης και Ολυμπιακός Πειραιώς υπέκυψαν με τριάρες στο ηφαίστειο του “Αντώνης Παπαδόπουλος” μην μπορώντας να αντιδράσουν στους επαναληπτικούς αγώνες στις έδρες τους. Στην φάση των ομίλων η ομάδα μας κληρώθηκε να αγωνιστεί με τις Ίντερ, Βέρντερ και Παναθηναϊκό όπου μετά από 1 νίκη, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες η ομάδα μας μάζεψε 6 βαθμούς, μένοντας όμως στην 4η θέση.

Στα αξιοσημείωτα των αναμετρήσεων, στον εντός έδρας αγώνα με την Βέρντερ από την Βρέμη, οργανώσαμε την αναπαράσταση της κατεχόμενης πόλης και το ΓΣΠ γεμάτο από χιλιάδες πολυκατοικίες να “απλώνονται” στην χρυσή αμμουδιά ως ένα μήνυμα προς όλη την υφήλιο που παρακολουθούσε τον αγώνα, για την αγαπημένη μας ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ.

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ (2009 – 2021)

maxhtec 1994Μετά την μεγάλη επιτυχία του 2008, το ποδοσφαρικό τμήμα δεν έχει να επιδείξει κάτι το αξιόλογο στον αγωνιστικό χώρο. Αντιθέτως τα λάβαρα κράτησαν ψηλά τα τμήματα του Συλλόγου μας στα αθλήματα των κλειστών αλλά και ο κόσμος που παρά τις αποτυχίες στα ποδοσφαιρικά έδειξε ότι η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ, η Κυρία 110 ετών δεν υποστηρίζεται από τον κόσμο για τα τρόπαια της μόνο αλλά για όλα όσα αναφέραμε στις πιο πάνω ενότητες. Στα αξιοσημείωτα των τελευταίων 12 χρόνων, ήταν η επαναλειτουργία των τμήματων καλαθόσφαιρας αλλά και χειροσφαίρισης, η δημιουργία τμημάτων Φούτσαλ, Ποδηλασίας, Μπόουλινγκ, Esports, Δρομέων αλλά η Πολιτιστική Επιτροπή.

Στα αγωνιστικά, δύο από τα τμήματα μας καλέστηκαν να επαναλάβουν το έπος του ποδοσφαίρου αφού κληρώθηκαν με τουρκικές ομάδες σε αγώνες πρόκληση για την Ιστορία μας. Το τμήμα πετόσφαιρας το 2013 δεν τα κατάφερε σε ένα κατάμεστο Θεμιστόκλειο στάδιο όπου στήθηκε ένα σκηνικό που παρόμοιο του δύσκολα θα βιώσουν οπαδοί άλλων ομάδων στο νησί. Ενώ στο πρόσφατο παρελθόν μόλις το 2020 το τμήμα χειροσφαίρισης κατάφερε να αποκλείσει τους τούρκους με 2 νίκες και να θυμίσει στους απέναντι ότι η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ είναι εδώ ζωντανή και ΕΛΛΗΝΙΚΗ όσο ποτέ.

 

ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΑΛΙΑ – 30.01.1911

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ 3 ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ