Share this post

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ 10.07.1974

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ

Ο Αναστάσιος Οικονομίδης αποτελεί εξ ορισμού την ιστορικότερη διοικητική μορφή της Ανόρθωσης. Ιδανικός ηγέτης, εργάστηκε με ανυπόκριτη αγάπη, απροσμέτρητη αφοσίωση και  ανιδιοτέλεια για το μεγαλείο της Ανόρθωσης. Διακρινόταν για τον άμεμπτο και αδαμάντινο χαρακτήρα του , το ήθος, τις αρχές και τα υψηλά ιδανικά του, την πατριδολατρία του και την προσήλωση του στα εθνικά ιδανικά.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1898 και εγκαταστάθηκε στην Αμμόχωστο το 1904. Ο πατέρας του, Χαράλαμπος Οικονομίδης, Κρητικός στην καταγωγή, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ανόρθωσης. Από τα 14 του μόλις χρόνια, αποτελεί ήδη ενεργό μέλος του Συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Γαλουχήθηκε σε μια οικογένεια με πλούσια προσφορά στους εθνικούς αγώνες. Ο αδελφός του Βασίλειος, σκοτώθηκε κατά τους βαλκανικούς πολέμους ενώ την ίδια περίοδο πολέμησε και ο δεύτερος του αδελφός Μηλτιάδης.

Ο Αναστάσιος Οικονομίδης σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών και το 1923 διορίζεται καθηγητής Σωματικής Αγωγής στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου και το Ανώτερο Παρθεναγωγείο. Στα διοικητικά του Συλλόγου αναμίχθηκε για πρώτη φορά το 1927 όταν εξελέγη γραμματέας. Εκείνη την εποχή το αξίωμα του προέδρου είχε καταργηθεί και επανήλθε το 1940. Για τα επόμενα 34 χρόνια, έως το 1961, υπηρέτησε αδιάλειπτα , είτε κατέχοντας το ανώτατο διοικητικό αξίωμα(1927-1940, 1955-1961), είτε ως γραμματέας (1940-1955) επιτελώντας έργο επαινετό και ανεκτίμητο. Επίσης , υπήρξε ένας εκ των συντακτών του καταστατικού του Συλλόγου.

Υπήρξε  πρωτεργάτης, ο βασικός θεμελιωτής, ο «πατέρας» της δημιουργίας των αθλητικών τμημάτων του συλλόγου. Από τις αρχές του 1920 ασχολήθηκε με ζέση με την οργάνωση ομάδων ποδοσφαίρου, πετόσφαιρας, θαλάσσιων αγωνισμάτων και κλασικού αθλητισμού. Ολάκερες γενιές πέρασαν από τα στιβαρά του χέρια. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές  και επέτρεπε σε αυτούς  να αθλούνται παίζοντας ποδόσφαιρο σε εποχές που η ενασχόληση με αυτό απαγορευόταν στα σχολεία. 

Ακόμη,  διετέλεσε και προπονητής του ΓΣΕ, αμισθί. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι κατά την κατασκευή του σταδίου ΓΣΕ, στις αρχές της δεκαετίας του 20′ του είχε ανατεθεί η όλη ευθύνη επίβλεψης των έργων. 

Η δραστηριότητα του όμως δεν περιοριζόταν  μόνο στην Ανόρθωση και τον ΓΣΕ. Σε κάθε εθνική, κοινωνική και φιλανθρωπική οργάνωση υπήρξε πρωτοστάτης έχοντας έντονη δράση και ανάμιξη. Το 1954 εξελέγη ανάμεσα στους οκτώ αντιπροσώπους της Αμμοχώστου στην παγκύπρια εθνοσυνέλευση. Επίσης, υπήρξε εκδότης της εφημερίδας “Ακρόπολις” και ιδιοκτήτης του τυπογραφείου “Ρυθμός” το οποίο στεγαζόταν στη στοά κάτω από το ανατιναχθέν, το 1958 από τους Άγγλους, οίκημα της Ανόρθωσης. 

Στις 8 Ιουλίου του 1958, μετά την ανατίναξη του οικήματος θα εκστομίσει τα συγκινητικά και προφητικά εκείνα λόγια, που θα στιγματίσουν για πάντα την Ανόρθωση.

“Πλανάσθε, το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται, και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ που είναι το έμβλημα της, θα αναγεννηθεί και πάλιν, διά να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορείαν της. “

Λίγες μέρες μετά, συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και φυλακίζεται στα κρατητήρια Πύλας μαζί με άλλα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Μωυσή Μάντζαλο και Σπύρο Ηλία για διάστημα 3-4 μηνών.

 

 

Στις 22 Ιανουαρίου του 1961 η Γενική Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου, ως ελάχιστη  ένδειξη αναγνώρισης της τεράστιας και απαράμιλλης προσφοράς του.

Σαν σήμερα, 10 Ιουλίου 1974, απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών και τάφηκε στη Λεμεσό όπου κατοικούσε από το 1958 και έπειτα. Ο Αναστάσιος Οικονομίδης κατατάσσεται στην ξεχωριστή εκείνη κατηγορία ανθρώπων των ευλογημένων ανθρώπων, οι οποίοι υπηρέτησαν την Ανόρθωση επί μακρόν, άοκνα και πιστά.

*Πηγή : Βιβλίο - Ένας αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου